Kokosrotsjes

Kokosrotsjes zijn een klassieker als het aankomt op koekjes voor bij de koffie, en heel simpel om zelf te maken. Ook lekker als je geen koffie drinkt!

Er bestaan heel wat (licht) verschillende recepten om kokosrotsjes te bakken. Na er enkele te proberen, ben ik tot mijn favoriete combo gekomen, die je hieronder kan vinden.

Met dit gemakkelijke recept om zelf kokosrotsjes te bakken, tover je ze in een handomdraai vers uit je oven! Ze zijn een beetje krokant en toch zacht vanbinnen, heerlijk van textuur.

Probeer het zeker zelf eens en laat me hieronder weten wat je van je dit rotsjes recept vindt! Beter dan die van de winkel, toch? En geen verpakkingsafval!

Recept Kokosrotsjes

Met dit simpel recept tover je in een handomdraai verse kokosrotsjes uit je oven! Lekker voor bij de koffie of gewoon zo.
5 van 5 stemmen
Voorbereiding 25 minuten
Oven 15 minuten
Totaal 40 minuten
Type Koekjes
Porties 20 rotsjes

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 3 eiwitten
  • 1 snuifje zout
  • 230 g bloemsuiker
  • 230 g geraspte kokos kokospoeder, kokosschilfers, kokosrasp
  • 1 el bloem zo'n 10 g

Instructies
 

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C, tenzij hij op 5 minuten warm is, dan wacht je best nog even.
  • Doe het eiwit en een snuifje zout in een kom en klop het stijf. (Totdat je het omgekeerd boven je hoofd kan houden zonder erna je haar te moeten wassen.)
  • Meng de bloemsuiker, geraspte kokos, en bloem in een andere kom.
  • Giet de droge ingrediënten voorzichtig bij het eiwit en spatel voorzichtig tot één geheel. Zorg dat je een homogene kleverige massa hebt, en geen droge ingrediënten meer ziet.
  • Verwarm de oven voor op 180°C als je dat nog niet gedaan hebt.
  • Zet een bakplaat klaar, indien mogelijk bedekt met herbruikbare bakfolie, een bakmat of bakpapier. Tel op zo'n 10 rotsjes per bakplaat.
  • Schep met een ijsschep (of een gewone lepel) bolletjes deeg en verspreid ze over de bakplaat of -platen. Je kan ook een spuitzak gebruiken.

Bakken

  • Bak de kokosrotsjes op 15 minuten in de op 180°C voorverwarmde oven, tot ze goudbruin zijn. Als je 2 bakplaten tegelijk in de oven zet, verwissel ze dan na 7 minuten van plaats.
  • Laat de rotsjes nog even afkoelen op de bakplaat voor je ze in een doos stopt.

Tips

  • Je kan je eiwit met de hand stijf kloppen, met een (dit is een affiliate partner)handmixer, of met een (dit is een affiliate partner)keukenrobot, zoals die van (dit is een affiliate partner)Kenwood die wij gebruiken.
  • Je kan je kokosrotsjes zo groot of zo klein maken als je wil. Hou er wel rekening mee dat hoe kleiner je je deegballetjes maakt, hoe minder lang ze in de oven moeten!
  • Heb je je kokosrotsjes liever nog wat zoeter? Voeg dan een zakje vanillesuiker toe aan de kom met droge ingrediënten.
  • Wil je kokosrotsjes met chocolade? Dip ze dan na het bakken in gesmolten chocolade.

10 gedachten over “Kokosrotsjes”

  1. Heb dit recept vanmorgen uitgeprobeerd. Gelukt. Zijn wel nogal groot uitgevallen, blijven beetje plakken op bakpapier. Langer bakken dan of langer laten afkoelen ? Maar wel lekker en makkelijk… gr

    1. Leuk te horen dat de kokosrotsjes in de smaak vallen, Nicole! Hoe is de binnenkant? Als ze nog wat te zacht of zelfs wat “nat” zijn, mogen ze nog wat langer in de oven. Kan goed zijn dat dat nodig is, als je zegt dat ze wat groot zijn uitgevallen. Bij mij plakken ze ook altijd wat aan het bakpapier hoor, maar wat langer laten afkoelen kan wel helpen.

      Groetjes!
      Birthe

  2. Ik heb het receptje net geprobeerd, en de rotsjes zijn verrukkelijk. Alleen vind ik het deegmengsel nogal aan de “vaste” kant. Misschien moet ik een extra eiwitten toevoegen?

    1. Wat leuk om te lezen dat je de rotsjes verrukkelijk vindt, Eric, bedankt voor je reactie!
      Waarom stoort het je dat het deegmengsel wat aan de vaste kant is? Het mag niet te loperig zijn, want dan lopen de rotjes te breed uit en krijg je platte rotsjes.
      Je vindt online ook recepten zonder de bloem, misschien bevalt dat deegmengsel je beter? Of je kan inderdaad eens proberen om een extra eiwit toe te voegen.
      Laat zeker weten welke oplossing werkte voor jou!

      Veel bakplezier!
      Birthe

      1. Birthe, ik heb een extra eiwit toegevoegd en daarenboven het eiwit niet helemaal opgeklopt. Daardoor was het deegmengsel wat smeuïger en kon ik met een spuitzak mooie rotsjes maken. De baktijd een beetje verlengt en nu is het resultaat veel beter.

    1. Bedankt voor je reactie, Caroline! In een luchtdichte doos kan je ze toch zeker enkele dagen tot een week bewaren, lijkt mij. Hier overleven ze nooit lang. 😅

      Smakelijk!
      Birthe

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jouw Score