Granola met yoghurt is tegenwoordig een hippe keuze als ontbijt. Even snel en net iets gezonder dan pakweg Frosties. En je doet er gewoon in wat jij lekker vindt!
Zelf granola maken is helemaal niet moeilijk en meestal gezonder en lekkerder dan de granola die je in de gemiddelde winkel vindt. Je weet precies wat erin zit en kiest wat je lekker vindt.
Bovendien kan je het (bijna) volledig verpakkingsvrij klaarmaken. Ik kocht de havervlokken, noten en zaden bij Klinder, een verpakkingsvrije supermarkt in Hasselt, maar ze hebben helaas de deuren moeten sluiten. Als mijn voorraad op is, zal ik naar Prana Bio Bulk in Heusden-Zolder moeten, of online bij Pieter Pot bestellen.
De havervlokken bewaar ik in een KORKEN voorraadpot van 1,8 l van IKEA en de noten en zaden doe ik in de glazen bokalen waar de Pur Natur vanille yoghurt (die we bij de granola eten) in zat.
Is granola dan niet met havermout? Havermout zijn doormidden geknipte havervlokken, dus eigenlijk hetzelfde maar dan fijner. Voor mij mag het wat grover, dus ik kies havervlokken, maar ze zijn doorgaans wel ietsje duurder dan havermout.
Ik zei het al, wij eten Pur Natur vanille yoghurt bij onze granola, zoetebekjes hier! Maar je kan er ook melk bij eten, of eender welke andere soort van yoghurt, zoals Skyr (technisch gezien geen yoghurt), of Griekse, of plantaardige. Jij kiest! Eventueel nog wat stukjes vers fruit erbij en je hebt een heerlijk (en fotogeniek) ontbijt.
Ook perfect in een potje mee te nemen om on the go te ontbijten. Als je het niet onmiddellijk gaat eten, doe de granola en de yoghurt dan wel best elk in hun eigen potje, dan blijft de granola lekker krokant. Deze kunnen handig zijn:
Als je je yoghurt de hele dag vers wil houden zonder frigo, of je warme maaltijd de hele dag warm wil houden, dan heb je een thermo lunch pot nodig. Bekijk dan de (dit is een affiliate partner)Kambukka Bora lunch box in combinatie met de Bora snack container om je granola apart in te bewaren. Of de (dit is een affiliate partner)Ellipse Isoleer Lunchpot van Mepal, met apart compartimentje inbegrepen.
Ook al vaak lekkere granola gegeten in een ontbijtzaak of in een aan huis geleverde ontbijtmand? Dat kan je nu dus zelf ook, met dit granola recept. Laat onderaan deze pagina zeker weten of het in de smaak valt!
Recept Granola
Benodigdheden
- Bakplaat
- (dit is een affiliate partner)Herbruikbare bakfolie
- Kom
- (dit is een affiliate partner)Weegschaal
- Maatbekertje
- Klopper
Ingrediënten
- 350 g havervlokken
- 80 g cashewnoten
- 80 g amandelen
- 30 g pompoenpitten
- 30 g zonnebloempitten
- 60 ml arachideolie
- 60 ml ahornsiroop
- 40 g lichte bruine suiker
- 15 g honing
- zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175°C, op de boven- en onderwarmte stand. (Kies je voor de hetelucht stand, verwarm de oven dan voor op 140°C.)
- Zet een bakplaat met (dit is een affiliate partner)(herbruikbare) bakfolie klaar.
- Weeg 80 g cashewnoten en 80 g amandelen af. Hak ze grof.
- Doe in een grote kom 60 ml arachideolie, 60 ml ahornsiroop en 40 g lichte bruine suiker. Klop met een klopper tot ze samen een homogene brij vormen.
- Voeg 350 g havervlokken, de grof gehakte noten, 30 g pompoenpitten, 30 g zonnebloempitten, en een snuifje zout toe. Meng alles onder elkaar met een lepel of spatel, tot alle havervlokken donkerder gekleurd zijn door de natte brij.
- Verdeel de mengeling gelijkmatig over de bakplaat.
- Bak gedurende 30 minuten in de tot 175°C voorverwarmde oven. Roer na 20 minuten alles even om. Na nog eens 10 minuten in de oven, is de granola klaar.
- Haal de granola uit de oven nadat hij er in totaal 30 minuten in heeft gestaan, en besprenkel hem (naar wens) met honing. Ik doe er zo'n 15 g op.
- Laat het geheel volledig afkoelen op de bakplaat. Duurt een tweetal uurtjes.
- Als de granola volledig afgekoeld is, doe dan alles in een luchtdichte pot en bewaar op kamertemperatuur. Smakelijk!
Tips
- Een gemiddeld aanbevolen portie granola is zo’n 45 tot 50 g, met daarbij gemiddeld zo’n 150 g yoghurt of 150 ml melk. Dat zijn de hoeveelheden waarvan we uitgaan in dit recept. Je kiest je eigen portie natuurlijk zelf, maar dan heb je een idee.
- Lekker met wat (vanille) yoghurt en eventueel wat stukjes vers fruit.
- Je kan de noten in dit recept vervangen door om het even welke noten. Kies gewoon wat je lekker vindt!
- De 15 porties van dit recept passen net in een KORKEN voorraadpot van 1,8L van IKEA.
- Je kan de havervlokken perfect vervangen door havermout. Havermout is iets fijner dan havervlokken, waardoor je KORKEN voorraadpot niet helemaal vol zal zijn.
- Geen arachideolie in huis? Die kan je vervangen door kokosolie (moet je dan wel nog smelten), of een andere neutraal smakende plantaardige olie, zoals zonnebloemolie.
- De ahornsiroop kan je vervangen door honing. Dat mengt alleen niet zo goed omdat dat vaster is van structuur, wat er ook voor zorgt dat je meer aaneengeklitte brokken krijgt. De granola wordt dan ook sneller bruin, dus 25 minuutjes in de oven is hier zeker voldoende.