Granola is een mix van havermout, noten en zaden, gezoet met bijvoorbeeld honing en met wat olie krokant gebakken in de oven. Er worden vaak nog andere smaakmakers toegevoegd, zoals kokos, chocolade en gedroogd fruit. Granola wordt meestal gegeten als (snel) ontbijt, met wat yoghurt of melk, maar als tussendoortje kan ook.
Granola vs muesli
Granola wordt soms verward met muesli, maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze ontbijtgranen?
Muesli bestaat net zoals granola voornamelijk uit havermout, noten en zaden, maar er zitten ook nog andere granen in. Het is, in tegenstelling tot granola, ongezoet en wordt niet geroosterd in de oven. Let wel, muesli uit de winkel is vaak toch gesuikerd.
Cruesli is dan weer crunchy muesli, krokante muesli die ook in de oven gebakken wordt, met boter bijvoorbeeld, en gezoet is. Cruesli is eigenlijk een merknaam, uitgevonden door Quaker.
Het grootste verschil tussen granola en muesli is dus dat granola geroosterd wordt in de oven en muesli niet. Daardoor is granola over het algemeen duurder. Cruesli is eigenlijk granola maar dan met meer granen, niet alleen haver, en doorgaans minder suiker. Cruesli bestaat vaak uit brokken, terwijl granola losser is van structuur.
Zelf granola maken
Granola is relatief eenvoudig om zelf te maken. Het enige wat je nodig hebt zijn wat makkelijk te verkrijgen ingrediënten en een oven. Reken erop dat je een halfuurtje bezig bent met de voorbereiding, en dan moet alles nog een halfuurtje in de oven. Daarna moet je zelfgemaakte granola nog even afkoelen voor je hem in een luchtdichte pot kan doen om te bewaren.
Over hoe je granola nu precies moet maken vind je heel wat recepten in allerlei kookboeken en op zowat elke food blog. Ook hier, op Eten op Tafel, hebben we er (voorlopig) eentje:
De ingrediënten van granola op een rijtje:
- Haver: de basis van granola is havermout of havervlokken. Havermout zijn doormidden geknipte havervlokken, hetzelfde dus, maar dan fijner. Havervlokken zijn doorgaans iets duurder dan havermout.
- Noten zoals amandelen, cashewnoten, hazelnoten, walnoten, of een notenmix
- Zaden en pitten zoals zonnebloempitten en pompoenpitten
- Andere smaakmakers:
- Gedroogd fruit zoals rozijnen, bessen, appel, of ananasblokjes
- Chocolade, kokosschilfers, pindakaas, vanille
- Kruiden zoals kaneel
- Vetstof: kokosolie of een andere neutraal smakende plantaardige olie, zoals arachideolie of zonnebloemolie
- Zoetstof: honing, ahornsiroop (esdoornsiroop), agavesiroop, of eventueel wat (bruine) suiker
Er zijn eindeloos veel combinaties mogelijk, je kan gewoon kiezen wat je lekker vindt! Een ander voordeel van je granola zelf maken is, buiten dat hij meestal gezonder en lekkerder is dan die van de supermarkt, dat je exact weet wat je eet. Het kan bovendien volledig verpakkingsvrij, door je ingrediënten in een verpakkingsvrije winkel in je buurt te kopen.
Je eigen granola maken is ook gewoon leuk, en geeft voldoening vind ik. Het is trouwens ook tof als cadeautje voor bij de feestdagen, voor een verjaardag, of voor kersverse ouders (die hebben geen tijd!). Een vriendin heeft het ook al als doopsuiker gemaakt.
Hoe granola eten
Granola is het ideale ontbijt als je gehaast bent. Wat yoghurt en een beetje granola in een kom, en klaar! Ook handig om on the go te ontbijten of mee te nemen op verplaatsing. Ga je de granola nog niet direct opeten? Doe hem dan nog niet bij de yoghurt, zodat de granola lekker krokant blijft. Nog een geschikt potje voor nodig? Hier zijn wat opties:
Mepal heeft ook een (dit is een affiliate partner)thermo lunch pot, zodat je yoghurt de hele dag koel blijft, of je warme maaltijd de hele dag warm blijft. Mét een apart compartimentje voor je granola. Bij Kambukka, een Hasselts merk, hebben zo ook zo’n geïsoleerde lunch box: de (dit is een affiliate partner)Kambukka Bora lunch box in combinatie met de Bora snack container voor je granola.
Wij eten onze granola het liefst met Pur Natur vanille yoghurt (en gebruiken de glazen potten daarna om ingrediënten voor de granola te gaan kopen in bulk). Andere opties zijn gewone yoghurt, fruityoghurt, Skyr, Griekse yoghurt, plantaardige yoghurt, of gewoon melk. Doe er eventueel nog wat stukjes vers fruit bij, et voilà: een heerlijk (en fotogeniek) ontbijt!
Maar granola hoeft geen ontbijt te zijn, het kan ook als tussendoortje of zelfs als dessert. Jij kiest!
Hoeveel is een portie granola
De perfecte portie granola is natuurlijk persoonlijk, en hangt ook af van de ingrediënten die erin zitten. Als je het heel precies wil weten, kan je best een diëtist raadplegen. Als je gewoon een gemiddelde zoekt, is dat, als ontbijt, zo’n 45 tot 50 gram granola per portie, met daarbij zo’n 150 g yoghurt of 150 ml melk.
Granola kopen of online bestellen
Niet elke week tijd of zin om je eigen granola te maken? In elke supermarkt vind je granola, zowel van het huismerk als van bekende merken zoals Quaker, Fitness van Nestlé, en Jordans.
Op zoek naar een Belgisch merk? Bamboo is er zo eentje, uit de grond gestampt door een jong duo. Zelf omschrijven ze hun granola als “Belgian, hand-baked and all-natural goodness”. Te vinden bij onder andere Colruyt, Delhaize, Carrefour.
GR’EAT is nog zo’n merk, opgestart door een jonge vrouw. Hun granola is organisch, glutenvrij en met de hand gebakken in België. Te vinden bij Delhaize en verschillende bio-winkels. Op de GR’EAT webshop kan je ook cadeaupakketten bestellen.
Léonie’s granola is ook handmade in Belgium. Hun artisanale granola is exclusief verkrijgbaar bij Delhaize.
Oh! Oats is 100% suiker-, vet- en lactosevrije granola ambachtelijk gemaakt door Ester in Leuven. We leerden deze Belgische granola kennen in de bulk food wall bij Klinder in Hasselt. Deze verpakkingsvrije winkel heeft helaas de deuren moeten sluiten, maar je kan haar granola ook online bestellen of kopen bij een selecte groep horecazaken, natuurwinkels en delicatessenzaken.
Holie is dan weer een Nederlands merk, opgericht door 3 mannen. Hun producten (ze verkopen ook hummus) zijn vegan, en de helft van hun winst doneren ze voor het planten van bomen. Te vinden bij onder andere Colruyt, Albert Heijn en Jumbo.
Ook bij de natuurlijke gezondheidsketen Holland & Barrett vind je granola, online en in hun fysieke winkels. Die van (dit is een affiliate partner)Rude Health bijvoorbeeld. Hun krokante amandelgranola is alvast een aanrader!
Dille & Kamille is nog zo’n keten waar je (biologische) granola vindt, zowel online als in hun fysieke winkels. We hebben hun (dit is een affiliate partner)granola met chocolade en kokos al geproefd en goedgekeurd. Tip: koop er ineens een toffe (dit is een affiliate partner)glazen voorraadpot bij, waar je je granola in kan bewaren!
Er zijn zelfs bekende chefs die hun naam lenen aan ambachtelijke granola. Zo heb je La Favo by Sergio Herman en een samenwerking tussen Sandra Bekkari en XAVIES’. Je kan deze granola’s kopen via hun respectievelijke webshops, waar je ook hun fysieke verkooppunten vindt.
Wil je je kot niet uit voor granola? Ook geen probleem, bestel online bij OOT Granola en laat hun biologische en glutenvrije granola in je brievenbus leveren. Je kan kiezen voor een proefpakket, een eenmalige bestelling of een terugkerende bestelling. Handig en lekker! Wij hebben al geproefd.
Ook bij (dit is een affiliate partner)HelloFresh kan je granola (en veel andere dingen) laten meeleveren met je maaltijdbox. Neem maar eens een kijkje in de (dit is een affiliate partner)HelloFresh Markt (daarvoor moet je wel eerst inloggen). Wij hebben al enkele soorten Rude Health granola geproefd en goedgekeurd: de ultimate granola en de krokante amandelgranola.
Bedankt, voor de duidelijke uitleg!
We proberen zo volledig mogelijk te zijn, Marina. 🙂 Als je nog iets mist, horen we het graag!